Business Alliance Nederland Duitsland

De Business Alliance Nederland Duitsland is een spin-off van het Centrum voor Duitsland-Studies van de Universiteit Nijmegen. Onze organisatie heeft zich tot doel gesteld de zakelijke relaties tussen Nederland en Duitsland te verbeteren door het verzorgen van zakelijke cursussen en workshops over Duitsland en Nederland.

“Met mijn Duits kom ik in de vakantie een heel eind”, hoor ik de gemiddelde Nederlandse ondernemer al roepen. “Mis..!!!” Als Nederlander spreek je misschien wat onbevangen de taal van onze oosterburen, maar dat wil nog lang niet zeggen dat je daarmee zakelijk hoge ogen gooit. De Nederlandse en Duitse handelscultuur verschillen zo wezenlijk van elkaar dat meer kennis over Duitsland en de Duitsers geen overbodige luxe is, wanneer je het zaken doen in Duitsland tot een succes wilt maken, zo stelt Ad Comperen vast, directeur-eigenaar ACE Re-use Technology BV uit Horst.

Sinds 1992 organiseert de Business Alliance de cursus “Met meer succes naar Duitsland” en “Mit mehr Erfolg in die Niederlande” voor bedrijfsleven en overheid in Nederland en in Duitsland. De contacten tussen Nederlandse en Duitse bedrijven en overheden op het gebied van handel, industrie en dienstverlening behoren tot de meest intensieve ter wereld. In 2014 importeerde Nederland uit de Bondsrepubliek Duitsland voor een bedrag van € 73,1 miljard en exporteerde het voor € 88,1 miljard naar de Bondsrepubliek (cijfers Statistisches Bundesamt).

Door het proces van Europese integratie ontstaan tussen Nederlandse en Duitse bedrijven en overheden steeds intensievere contacten, waardoor het bewustzijn van het belang van persoonlijk contact in de zakelijke relatie toeneemt. Daarnaast groeit, als gevolg van de toenemende globalisering, de concurrentie vanuit Oost-Europa en Azië. Dit betekent dat u, om zich in positieve zin te kunnen blijven onderscheiden, als ondernemer er belang bij heeft uw kennis en inzicht van het buurland en van uw zakenpartner(s) voortdurend op peil te houden en aan te scherpen.